07 jul

Nauwkeurig kosten begroten – 3 typen begrotingen

Nauwkeurig kosten begroten - 3 typen begrotingen

Het maken van een begroting is een essentieel onderdeel van ieder project. Er zijn meerdere manieren om een begroting op te stellen. Afhankelijk van de nauwkeurigheid die je op een bepaald moment nodig hebt, kies je een van deze methoden. In dit artikel lichten we drie begrotingsmethoden toe. 

Parametrisch begroten

Op het moment dat er een idee of plan is ontstaan voor een nieuw project, dan is een grove inschatting van de kosten nodig om te bepalen of dat project haalbaar en realistisch is. Op dat moment is het nog niet nodig om veel tijd te steken in een projectontwerp en van daaruit een begroting te maken. Vaak kun je volstaan met een vergelijking met eerder gerealiseerde projecten. Dat kan door middel van parametrisch begroten

Als je in het verleden soortgelijke projecten hebt uitgevoerd, hoef je enkel nog rekening te houden met eventuele verschillen in capaciteit, locatie en project specifieke afwijkingen. Door middel van een parametrisch model, kun je veel van die verschillen meenemen in de initiële begroting. Er is software beschikbaar die een formule kan bepalen op basis van historische gegevens, waarbij de verschillende parameters als variabelen zijn meegenomen.

Unit-Rates

Nadat het ontwerp gereed is, is een meer gedetailleerde begroting mogelijk. Een unit-rate bevat de kosten en het aantal uren om een bepaalde unit te installeren (bijvoorbeeld stuk, meter, kilo, etc.) voor alle items op een Material Take-Off (MTO). 1 meter pijp met een diameter van 4” kost bijvoorbeeld 10 euro, weegt 2 kg en kost een uur om te installeren. Door alle unit-rates te vermenigvuldigen met de aantallen van alle MTOs, ontstaat een gedetailleerde begroting. De nauwkeurigheid is voldoende voor kostenbeheersing tijdens de uitvoeringsfase van het project. 

Begroten op basis van resources

Wanneer een MTO voorhanden is, is het een logische keuze om op basis van unit-rates een begroting te maken. In sommige gevallen is er echter ook een planning beschikbaar, waarmee begroten op basis van resources ook een keuzemogelijkheid is. Met deze methode kijk je niet naar het gemiddeld aantal uren dat nodig is voor de installatie van machines en andere materialen. In plaats daarvan ga je uit van de planning en bepaal je aan de hand daarvan het aantal te begroten uren. Voor iedere activiteit in de planning dien je deze ook te corrigeren voor eventuele productiviteitsverschillen. 

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van technieken die je kunt gebruiken voor het begroten van een project. Door gebruikt te maken van flexibele begrotingssoftware kun je vrijwel iedere methode gebruiken om kosten, uren en aantallen te begroten. 


Over Cost Engineering & Cleopatra Enterprise

Cost Engineering levert al meer dan 25 jaar diepgaande expertise op het gebied van integrale projectbeheersing (Begroten, Plannen, Control en Risicomanagement) middels geavanceerde tools en oplossingen, bestaande uit:

De integrale benadering op het gebied van projectbeheersing zorgt voor een kosten effectievere uitvoering van projecten middels verbeterde vastlegging, analyseerbaarheid, voorspelbaarheid en transparantie.

Met de inzet van de consultants en Cleopatra zijn al meer dan 500 bedrijven in 75 landen in staat gesteld projectprestaties te verbeteren. 


Als u meer wilt weten over onze oplossing, Cleopatra Enterprise, neem dan contact op met een van onze experts.