25 jan

Wat kunt u verwachten van een Consultant in Kostenbeheer?

Wat kunt u verwachten van een Consultant in Kostenbeheer?

Of u nu uw processen voor het beheren van de kosten wilt verbeteren, of dat u simpelweg niet voldoende resources tot uw beschikking heeft voor het opzetten van een goed kostenbeheer proces; het is interessant om kennis van buiten uw bedrijf te benaderen. Een consultant, die gespecialiseerd is in kostenbeheer heeft kennis over de beste praktijkvoorbeelden en kent de meest voorkomende fouten en valkuilen. U kunt hoge verwachtingen stellen aan een consultant, die gespecialiseerd is in kostenbeheer:

Ervaring

U kunt verwachten dat de consultant gebruik maakt van zijn ervaring uit het veld om werkprocessen te begrijpen en te verbeteren. Daarnaast zal hij verschillende aspecten monitoren, zoals:

  • Begroting en budgettering
  • Earned value management methode (EVM)
  • Verandermanagement
  • Resourcemanagement
  • Risicomanagement
  • Kwaliteitscontrole
  • Planningcontrole

Vaardigheden

U mag de juiste vaardigheden verwachten voor het voorbereiden en valideren van kostenbegrotingen over de gehele levenscyclus van een project. Dit zal de consultant doen door gebruik te maken van de nieuwste methoden en technieken. Dit betekent dat hij in staat is om in fases van een project een kostenbegroting te maken, waar dit niet eerder mogelijk was. De consultant zal verder aanzetten tot een daling van de projectkosten door de begrotingen van zowel de verkoper als de aannemer te valideren.  

Kostengegevensanalyse

De consultant bestudeert kostendata uit het verleden om relaties te zoeken tussen kostenbegrotingen. Hierdoor is hij in staat om een kostenmodel te creëren. Zo’n kostenmodel zorgt voor nauwkeurigere en snellere manieren om begrotingen op te stellen. Dit is een complexe taak dat grote hoeveelheden gestructureerde data vereist. Een consultant, die gespecialiseerd is in kostenbeheer, heeft de ervaring om u hier de voordelen van te laten genieten. 

Kostenbeheersing

Een consultant kan kostenbeheersingtechnieken en de earned value management methode toepassen. Die methode en technieken helpen bij het monitoren, schatten en voorspellen van projectprestaties. Een juiste toepassing van de earned value management methode kan ingewikkeld zijn. Het is daarom noodzakelijk dat de juiste kennis over kosten en ervaring uit het veld aanwezig zijn. Vanuit voortgangsrapporten en de earned value management methode kan een consultant de kpi’s afleiden die de prestaties van een project weergeven. Aan de hand van deze informatie kunnen beleidsmakers nauwkeuriger en sneller ingelicht worden over de prestaties en de progressie van een project.

Kennisdeling

De consultant beschikt over de juiste kennis en vaardigheden om kennis en ervaring over kostenbeheersing te delen met een groot publiek. Daarnaast is de consultant in staat om les te geven aan de hand van de beste voorbeelden uit de industrie. Hoewel een AACE gecertificeerde consultant bekend is met internationaal gerenomeerde methoden en termen, wilt u natuurlijk uiteindelijk het liefst zelf in staat zijn om kostenbeheersing toe te passen. Dit vergt niet alleen een consultant die in staat is om het proces te implementeren, maar ook een die in staat is om mensen te onderwijzen en te betrekken bij het proces. 

Het kan lastig zijn om een persoon te vinden die over al deze vaardigheden beschikt. Vergeet ook niet dat kostenbeheersing een beroep op zichzelf is, waarvoor mensen moeten studeren en trainen. Door een consultant, die gespecialiseerd is in kostenbeheersing, weet u dat u de juiste persoon voor de juiste taak hebt.


Over Cleopatra Enterprise

Cleopatra Enterprise levert al 25 jaar diepgaande expertise op het gebied van integrale projectbeheersing (Begroten, Plannen, Control en Risicomanagement) middels geavanceerde tools en oplossingen, bestaande uit:

De integrale benadering op het gebied van projectbeheersing zorgt voor een kosten effectievere uitvoering van projecten middels verbeterde vastlegging, analyseerbaarheid, voorspelbaarheid en transparantie.

Met de inzet van de consultants en Cleopatra zijn al meer dan 500 bedrijven in 75 landen in staat gesteld projectprestaties te verbeteren. 


Als u meer wilt weten over onze oplossing, Cleopatra Enterprise, neem dan contact op met een van onze experts.